Vie și terroir

La domeniul Catleya respectăm natura, oamenii, vița de vie și producția sa.
Din 2021, domeniul Catleya este în conversie oficială în agricultura ecologică, atât în vie cât și în cramă, în vederea concretizării eforturilor noastre prin certificarea de către un organism acreditat.

GCC1768

Solul

Pentru vița de vie, solul este suportul necesar pe care aceasta se dezvoltă, dar și sursa sa principală de hrănire. Noi investim o mare atenție pentru a întreține acest element.

Solurile din zonă sunt brunisoluri argilo-mâloase, bogate în fier. Acestea sunt situate pe versanți orientați complet spre est sau spre sud.

Solul este compus mai ales din argile, între 20% și 45% în funcție de orizonturi. Aceste argile furnizează viței o alimentare continuă și moderată cu apă în perioada sa de creștere, din mai până în iulie.

Creșterea verticală a ratei de argilă crește densitatea solului. Dezvoltarea sistemului rădăcinos devine mai dificilă, adâncimea crescând. Cultivarea se face, deci, preferențial în primele zeci de centimetri de sol. Datorită unei densități mari a plantării, se creează o concurență între rădăcinile fiecărui butuc. Această concurență limitează vigoarea viței de vie și privilegiază calitatea și concentrația strugurilor.

Climatul

Situată pe paralela 45e la poalele munților Carpați, Corcova are parte de un climat continental perfect adaptat producției de struguri de înaltă calitate.

Precipitațiile medii anuale sunt cuprinse între 500-800 mm.

Viile sunt toate plantate pe dealuri, ceea ce evită orice stagnare a apei în sol. De asemenea, sunt înconjurate de pădure, ceea ce permite o răcire puternică a aerului în nopțile de vară, situație foarte favorabilă obținerii unei bune maturități a strugurilor, și mai ales a taninurilor acestora.

Variațiile climatice anuale a acestui tip de climat se reflectă în caracteristicile fiecărui produs.

GCC1075

Vița de vie

Pe domeniul Catleya au fost plantate următoarele soiuri de struguri: Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Syrah, Fetească Neagră, Fetească Regală, Fetească Albă.

Toate adaptate la condițiile pedo-climatice din Corcova, acestea își dezvăluie pe deplin potențialul prin opțiunile tehnice definite în timpul instalării podgoriei.

Într-adevăr:
– a fost ales portaltoiul adaptat tipului de sol, care conferă viței de vie o forță slabă, sinonimă cu randamente scăzute.
– au fost plantate cu o mare densitate mai ales pentru strugurii roșii (intre 6.535 butuci/ha și până la 10000 butuci/ha), urmând direcția ideală Sud / Sud Est.
– înălțimea foarte mare a palisajului și, prin urmare, a suprafeței foliare, permite strugurilor să beneficieze de o capacitate fotosintetică ridicată.

Activitatea oamenilor

Pe tot parcursul anului, întreaga echipă a domeniului Catleya conlucrează cu via într-o manieră rezonabilă și minimalistă pentru a o ajuta să producă cei mai buni struguri posibili.

Astfel:
– aporturile organice, atât de necesare, sunt sub formă de gunoi de grajd de vacă sau tescovină descompus.

– tratamentele, esențiale pentru a proteja via împotriva manei și făinării, sunt limitate la minimum și exclusiv cu produse biologice.

– lucrările, cum ar fi tăierea, copilirea, legarea, ridicarea și o mare parte din întreținerea solului sub butuc sunt realizate manual, cu cea mai mare grijă.

– recoltarea se face manual, iar strugurii sunt transportați în cutii mici pentru a le respecta integritatea.

Shopping Cart